En İlginç "Logo ve Hikayeleri"



Jean Mantelet isimli mucit patatesi çok severmiş. Ancak karısının pişirdiği patates püreleri sorunluymuş; tümü aynı kıvamda değilmiş ve içinde topaklar bulunmaktaymış. Bu duruma daha fazla dayanamayan ve kolları sıvayan Mantelet, sebze püresi makinesini üretmiş. Daha sonra da 1957'de elektrikli ev aletleri şirketi Moulinex'i kurmuş.



Roy Raymund iç çamaşırı almaktan utandığı için bu firmayı kurmuş.
Birkaç bayi açtıktan sonra posta ile siparişler almaya da başlar. Daha sonra işler iyi gitmeyince firma Raymund tarafından oldukça düşük bir fiyata satılır. Daha sonra Roy Raymund Golden Gate köprüsünden atlayarak yaşamına son verir.



Lamborghini şirketinin arazi taşıtlarından, spor arabalarına geçişi sahibi Feruccio Lamborghini (1916-1993) 'nin spor arabalarına başta Ferrari ile tutkun olmasıyla başlar. Bilinen hikayeye göre, Ferrari'sinin debriyajı bozulunca Ferrari fabrikasına giden Lamborghini ile Enzo Ferrari görüşmek istemez. Kendi debriyajını büyük bir kolaylıkla tamir eden Lamborghini, spor arabalar üretmeye karar verir.



Dünyada en çok tanınan markalar arasında yerini alan Mercedes’in, üç ayaklı yıldız figürü, markanın kara, hava ve sudaki gücünü tanımlıyor. Mercedes ambleminin mucidi Daimler.. Mercedes amblemi, dünyada en çok tanınan marka olmanın yanı sıra en çok çalınan figür olarak da ilk sırayı alıyor...



İtalyan kontesin 1923 yılında firma kurucusu Enzo Ferrari’ye hediye ettiği at maskot, Ferrari’nin amblemini teşkil etti.Amblemdeki ana renkler sarı ile kırmızı, firma sahibinin yaşadığı komşu şehir Modena’yı ve yarışa olan sevgiyi simgeliyor.



Coca Cola’nın mucidi Dr. Pemberton’un ortağı ve aynı zamanda muhsebecisi Frank Robinson, iki C harfinin mükemmel bir estetik yaratacağını düşündü ve kendi el yazısıyla Coca Cola’nın bugüne kadar değişmeden gelen logosunu yarattı. Logonun anlamını "Nefis ve Taze" olarak belirtiyor.



Nike’ın kurucusu Phil Knight,Nike daha küçük bir firmayken grafik tasarım öğrencisi Carolyn Davidson adlı bir çocuktan, kendisine bir logo üretilmesini istemiş. Ve bu çocuk çok kısa bir sürede Nike’ın ünlü dinamizm ve sportif imajını yaratan “Swoosh” adlı bildiğimiz Nike logosunu yaratmış.Hemde 35$ karşılığında! Carolyn Davidson üniversiteden mezun olduktan sonrada Nike için ilanlar, broşürler, posterler, kataloglar tasarlamaya devam etmiş .Ama bir süre sonra Nike’ın hızla büyümesi nedeniyle tek bir tasarımcı firmaya yetmemiş ve Nike Carolyn Davidson ile yollarını ayarıp profesyonel bir reklâm ajansı ile anlaşmış. Böylece Nike logosunun yaratıcısı Carolyn Davidson’un Nike ile ilişkisi kalmamış. İşte logonun Nike tarafından anlatılan efsanesi bu şekilde başlıyor.1983 yılında Carolyn Davidson’a bir telefon gelmiş Nike’den.Nike’ın kurucusu Phil Knight onu bir öğle yemeğine davet etmiş.“Swoosh”lu bir elmas yüzük, bir sertifika ve açıklanmayan oranda Nike hissesi. Bu Nike tarafından anlatılan bir hikâye.Nike tarafından anlatılan hikaye bu şekildedir.



Çocukken, yoksul bir aileden gelen Steve Jobs'un, okulda öğlen yemeği bir elmadır. Arkadaşlarının yemek çantalarında çeşit çeşit kurabiyeler, turtalar, çörekler varken onun çantasında her zaman elma vardır. California'nın Cupertino kasabasında 1 Nisan 1976'da kurulan ve dünyanın en bilinen firmaları arasına giren bilgisayar markasının hem adı hem de amblemi elmadır.
Yoksullukla geçen çocukluk yılları Steve Jobs'a 'Apple'ı ilham etmiştir.

Apple logusuyla ilgili bir başka şehir efsanesi de Steve Jobs'un sevgilisinin bozuk bir elma yiyerek ölmesi sonucu onu sonsuza dek yaşatma isteğiyle bu logoyu seçtiğine dairdir.

Apple'ın ünlü elma logosuyla ilgili bir diğer hikaye de İngiliz bilimadamı Alan Turing ile ilgili:Alan Turing, Almanlar’ın kullandığı ünlü Enigma isimli şifre mekanizmasını çözerek savaşın gidişatını ciddi bir biçimde etkiliyor.



Marlboro nasıl tutuldu ?
Marlboro firması ilk kurulduğunda işleri çok kötü gidiyormuş. şirket
iflasın eşiğinde iken bir adam gelmiş, "satısları bir ayda 3 katına
çıkarırım ama bunun karşılığında da şirketin yarısına ortak olurum, yok
çıkaramazsam ömrümün sonuna kadar fabrikada bedava tütün sararım" demiş.

Marlboro'nun sahipleri zaten çıkmaz sokaktaymıs, "Bir haftaya kalmaz
batacağız, kaybedecek neyimiz var ki" diyerek kabul etmişler teklifi...

Adamın bunlardan tek isteği binlerce boş Marlboro kutusuymuş. Zaten depoda
milyonlarcası varmış, talebini karşılamışlar hemen.

Sonra bizimki bütün paketleri tek tek ezmis ayağıyla, gece 12'den sonra da
hepsini uçaktan bütün Amarika 'nın üstüne atmış. Sabah millet uyanınca bir
bakmış ki her tarafta boş Marlboro kutuları.

"Yahu, bu sigara bu kadar çok içildigine göre vardır bir hikmeti" diyerek
sigara bayilerine akın etmişler.

şirket o ay 3 degil 5 katı satış yapmış. Tabii bizim adam da şirketin yarısına ortak olmus.
O kişi de kimmiş biyor musunuz ? Philip Morris....

Marlboro, Philip Morris tarafından yaratılan bir sigara markasıdır.
Günümüzde de Dünya'nın en çok satan sigara markalarından biridir.

Londra temelli sigara üreticisi olan Philip Morris, aralarında Marlboro da olan çeşitli sigara markalarını satmak üzere New York şubesini 1902`de açtı. 1924`lere kadar Marlboro "Mayıs gibi Ilımlı" sloganı temelinde reklam edilen kadınlara yönelik bir marka hüviyetindeydi.

II. Dünya Savaşı'na kadar bu kapasite ile satışını sürdüren marka, savaş zamanında bocaladı ve marketten geçici olarak geri çekildi. Savaşın sonunda üç sigara markası; Camel, Lucky Strike ve Chesterfield ortaya çıktı ve sigara piyasasını elde tutan bir firma kurdu.

1950`ler esnasında Reader`s Digest adlı dergi sigara kullanımı ve akciğer kanseri hakkında bir dizi makale yayınladı. Bunun üzerine uyarı alan Philip Morris ve diğer sigara şirketleri filitreli sigaralar pazarlamaya başladı. Filtre başlıklı Marlboro 1955`te piyasaya sürüldü.

Sigaranın ismi fabrikadaki sokağın MARLBOROUGH olmasından dolayı verilmiştir.


KAYNAK

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »